8 Eylül 2009 Salı

Titanyum Kaplı Yüzeyler Gıda Zehirlenmelerini Azaltabilir


Gıda işletmelerindeki çalışma yüzeylerinin titanyum ile kaplanmasıyla her yıl meydana gelen gıda zehirlenme sayısı azaltılabilir.

Manchester Metropolitan University'de gerçekleştirilen araştırmalar ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu.

Gıda işletmelerindeki yüzeylerin temizlenmesi kolay olmalıdır. Gıdayla temas eden yüzeylerin çizilmesi, temizlenmesi ya da darbeye maruz kalması sonucunda yıpranması pürüzsüzlüğünü azaltır. Manchester Metropolitan University’den araştırmacılar gıdaya bulaşabilen bakterilerin tutuğunda farklı yüzeyleri incelediler ve bazı patojenik bakterilerin titanyuma tutunmasının metallerden çok daha zor olduğunu; titanyumun paslanmaz çelikten daha iyi bir çalışma yüzeyi olduğu keşfettiler.





Adele Packer (Manchester Metropolitan University):

"Hijyenik ortamlarda bulunan yüzeylerin temiz tutulması önemlidir. Çizikler E. Coli gibi mikroorganizmaları tutsak etmekte ve temizlik esnasında yüzeylerden ayrılmamalarını sağlamaktalar. Farklı yüzeylerde bulunan çizikleri inceledik ve laboratuarımızda yeniden oluşturduk. Aralarındaki tek fark yüzey pürüzsüzlüğü olacak şekilde tüm yüzeyleri titanyum ile kapladık, ki böylece kimyasal yapıları bir oldu.


Bakterilerin temizlik sonrasında nasıl çizikli yüzeylerde yaşamaya devam ettiklerini inceledik ve şekillerinin yüzeye tutunmalarındaki etkisini fark ettik. Çubuk şeklinde ki Listeria’nın 0,5 mikrondan daha ince çiziklerde yaşarken, yuvarlak Staphylococcus hücrelerinin 1 mikronluk çiziklerde sıkıştığını gözlemledik.


Yüzeylerdeki çizikler bakterilerin ebatlarıyla uyum içerisinde olursa bakteriler çizikleri doldurur ve uzaklaştırılmaları çok daha zor bir hal alır. Araştırmalarımız göstermiştir ki titanyum kaplamalar gıdayla temas eden yüzeylere tutunan E. Coli miktarını azaltabilir. E. Coli hücreleri paslanmaz çelik yüzeylere titanyumdan çok çok daha iyi tutunurlar.


Bu sonuçlar temizlenmesi kolay hijyenik yüzey tasarımı yapanlara yardımcı olacak böylece çapraz bulaşmanın ve enfeksiyonun azaltılmasında daha etkin olunacaktır."


Kaynak: http://www.sciencedaily.com

Çeviren: Deniz KAYA

Hiç yorum yok: